Skiensjazzdraget

Om oss

Musikk i strie strømmer

Gard Nilssen bak trommene på Jazzfest 2019.

Skiensjazzdraget har som målsetting å arrangere konserter av høy kvalitet og skape en aktiv og levende interesse for jazz i byen vår. Få norske byer har fostret så mange profilerte jazzmusikere som Skien. Jazzklubben har derfor som mål å utnytte dette potensialet og bruke det som bidrag til det positive omdømmet av byen. Gjennom konsertene våre ønsker vi å være en aktiv arena for jazzmusikerne her i distriktet. I tillegg ønsker vi å stimulere unge talenter som vil opp og fram. Skiensjazzdraget samarbeider nært med Parkjazz om sommeren, og sammen sørger vi for at Skien har et godt tilbud av jazzkonserter hele året.

Skiensjazzdraget ønsker å ha en brei musikalsk profil. Derfor beskriver vi den slik:

Noe nytt – noe gammelt – noe kjent – noe annerledes.

Som ordspillet i navnet tilsier, er ambisjonen at Skiensjazzdraget skal levere kvalitetsmusikk i «strie strømmer». Velkommen til våre konserter!

Konsertene våre

Skiensjazzdraget arrangerer årlig 15-20 konserter, med Ibsenhuset som fast konsertarena. Noen konserter skjer i fint samarbeid med Ibsenhuset og Sørnorsk jazzsenter. Vi har også samarbeid med Grenland Jazzforum i Porsgrunn, Spriten kunsthall og Litteraturhuset i Skien.

Jazzklubb-historien i Skien

Den første jazzklubben i Skien blei etablert ca 1971, etter at Guttorm Guttormsen hadde flytta hit fra Mo i Rana. Spillestedet var La Boheme i Kongens gate. Her var det fra før disco-/dansested. Navnet på klubben var Grenland Jazzklubb.

Det var jazzkvelder med konserter eller jam på torsdager og jazzkafe på lørdager. Som faste musikere i ulike husband var blant andre Guttorm Guttormsen (sax, fløyte), Ole Johnny Michaelsen (piano, orgel), Leif Winther (sax), Per Høglend (trompet), Rune Klakegg (piano), Bjørn Kjellemyr (bass), Bjørn Klakegg (gitar), Arvid ”Bastian” Bastiansen (trommer) – og enda flere.

Et lite utvalg av kjente musikere som spilte i Skien i tilknytning til jazzklubben på den tida, enten på La Boheme eller i Ibsenhuset: Chet Baker, Dexter Gordon, Count Basie, Oscar Peterson, Nils Henning Ørsted Pedersen og Jan Garbarek med sine Bobo Stenson, John Christensen og Eberhard Weber.

Driften av daværende jazzklubb ebbet ut i løpet av 1980-åra. I 1992 blei det starta opp en jazzklubb i Porsgrunn - Grenland Jazzforum.

Etter initiativ fra Skien kommunes kulturavdeling v/Ragnar Nilssen starta sonderingene med å etablere en ny jazzklubb i Skien i februar 2009. Et interimsstyre bestående av Jan-Eirik Steiro, André Kassen, Sondre Stordalen, Gunnar Dale, Martin van Gastel og Ragnar Nilssen utarbeida så grunnlaget for en permanent klubb, som blei stifta 7. september 2009 med navnet Skiensjazzdraget. I den første tida var Ibsenhuset og Sitt Ned Kunst & Kafé vertskap for våre konserter. Seinere har Ibsenhuset blitt vår faste konsertarena. Skiensjazzdraget er medlem av Norsk jazzforum og tilslutta Sørnorsk jazzsenter.